Er du en af de 40% der ikke gider ud?

I dag handler det ikke om legepladser, jo måske lidt, men legepladser for voksne, for det er faktisk en tendens der breder sig.

Og det er ikke nyt, allerede i 2011 skrev Berlingske, at nyeste undersøgelser viste at 60% af danskerne foretrak at dyrke motion i naturen, fremfor i små centre og haller.

Hvordan kan det så være? Det er fordi vi trænger til det. Vi mennesker er en slags dyr, og det har kroppen ikke helt glemt endnu. Men vores livsførelse og samfund stimulerer ikke den del af vores behov. Vores arbejde bliver mere og mere stilsiddende, og flere og flere lader sig transportere passivt, hvis vi da ikke arbejder hjemmefra.

Så vores behov for sollys (som faktisk er vores kilde til D-vitamin), bliver understimuleret, det samme med frisk luft, som er med til at frigive endorfiner, og dermed gøre os lykkelige.

Inden vi blev “civiliserede” var vi tvunget til at komme ud. Tvunget til at komme ud, for at bygge læ og ly for vind og vejr, og for at jage og samle føde.

Den del mangler vi i vores hverdag, men behovet ligger der stadig latent, og kroppen har brug for det for at fungere. Og netop nu, og i disse år, med den øgede fokus velvære og helbred, søger flere og flere mennesker ud i naturen, back to basics, for at stimulere de behov der ligger gemt i os alle.

I 2011 var det 60% der foretrak at dyrke deres motion udendørs, og med en kraftig stigende tendens. I dag er det væsentlig flere.

Men hvad holder så de sidste 40% tilbage? Der er sikkert mange grunde, men jeg tror, at den største faktor er at det er blevet uvant, udendørs aktivitet er blevet fremmedgjort, og vi har mistet kreativiteten lidt, ved at få det hele serveret via styrede maskiner og løbebånd i Fitness centrerne. Men hvorfor er det at vi ikke gør mere for at den styrede træning, med de sikre redskaber ikke er tilgængelige udenfor, og i det offentlige rum.

Her er det at samfundet ikke helt har fulgt med udviklingen. Masser af boligselskaber, offentlige pladser og parker kunne beriges med udendørs trænings-faciliteter, som kunne være med til at inspirere til at få rørt sig, på vej til eller fra arbejde, på gåturen, løbeturen eller som udflugtsmål.

Et udendørs træningsareal vil helt sikkert øge et områdes værdi, og være med til at skabe relationer på tværs af generationer.

Det er ikke kun børnene der har brug for en inspirerende legeplads, det har vi voksne også. Vi skal bare hjælpes lidt på vej.

Hos AP-leg bygger vi også “legepladser” til voksne i alle aldre. (Du kan læse mere HER)

Du kan også læse berlingske´s artikel fra 2011 om tendenserne indenfor motion i det fri HER

Bedste hilsner

Klaus Nielsen, konsulent hos AP-leg, tidligere cykelrytter, far til 2, og vild med at røre sig.

Modelfoto
Modelfoto

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *