Livet på kanten, giftige svelle-kanter

80erne var en fed tid, i hvert fald for os der var børn dengang, for der var knald på farverne, og alt kunne lade sig gøre. Men så blev vi alle sammen klogere, og vi fandt ud af, at det ikke var alt der duftede godt, som var sundt at putte i munden, endsige lege med. Og op gennem tiden har der været god fokus på at stoppe brugen af diverse blødgørende talater og andet ”skrammel”. Heldigvis.

Dette bredte sig heldigvis også til legepladsen, hvor naturleg over tid er blevet mere og mere populært, med brug af naturlige materialer, og med et rustikt look.

I den proces fandt man ud af at svellerne fra nedlagte jernbaner havde et hav af anvendelsesmuligheder, de var billige, så godt ud, var lavet af træ og rådnede aldrig…

Og hvorfor gjorde de egentlig ikke det? Fordi de var behandlet med Kreosot, som udover at øge modstandsdygtigheden overfor råd, også øgede risikoen for kræft og allergi.

En anden egenskab var også, at når det regner, så løb Kreosot ud i de tilstødende materialer. Ikke særlig hensigtsmæssigt, når man havde sandkasser, med jerbanesveller som kantafgrænsning. Så nu havde man pludselig sandkaser, med Kreosot-holdigt sand.

Derfor forbød man i 1996 at benytte kresot holdigt træ til følgende formål:

  • Inde i bygninger, uanset formål
  • I legetøj og på legepladser
  • I parker, haver og udendørs faciliteter til rekreative formål, hvis der er risiko for hyppig hudkontakt
  • Til havemøbler
  • Til beholdere til dyrkning eller til emballage eller andet der kan komme i kontakt med råvarer eller færdigprodukter til fødevarer eller foder.

Men fortvivl ikke, for du kan få skiftet dine gamle jernbane-sveller til nye i Egetræ, lærketræ eller recycling plast. Og lige præcis den øvelse er vi ret gode til her i firmaet.

Du kan få en idé om hvad nye svellekanter koster HER

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *