7 ting I skal vide inden I køber ny legeplads til ejerforeningen. (når du har læst til slut her, vælger du med garanti ikke den billigste løsning)

Hvad koster en ny legeplads, bare sådan ca? Det er faktisk næsten altid det første jeg bliver spurgt om når jeg er i kontakt med en ejerforening, der står overfor at ville investere i en ny legeplads.

Og det er jo ikke fordi jeg ikke vil svare at jeg står og viger en lille smule uden om…., men fordi der vitterlig er mange faktorer der spiller ind. Så nedenfor vil jeg liste 7 punkter, som du skal overveje, inden du får et svar af mig. For så får du faktisk et svar du kan bruge.

Og jeg vil gå så langt som til at sige, at når du har læst dette, så vælger du/I ikke den ”billigste løsning. Pris og kvalitet hænger som bekendt sammen, men pris spiller også væsentligt ind på vedligeholdelses omkostnignerne.

 

Legepladsen er grundlæggende opbygget af 2 ting, legeredskaberne, og det underlag (faldunderlag) de står på.

 

Og nu kommer vi til de 7 punkter:

 

 

EN11776 er et must!

1:

Ejerforeningens legeplads er stort set altid offentlig tilgængelig. Derfor skal redskaberne leve op til EN1176 standarden. Derfor kan du/i ikke bygge legeplads med redskaber købt i byggemarkedet (de er kun til brug i den private have).

 

Legeredskaber på sokkelfødder af stål.

2:

Legeredskabernes jordkontakt. De billige legeanlæg er lavet i trykimprægneret træ, og sat ned i jorden. Trykimprægneringen udsætter råd i træet, men vores erfaring er at det rådner alligevel. Det kan løses med at være virkelig omhyggelig med vedligehold. Men helt ærligt, hvem behandler træ, gravet ned i jorden? Så overvej om ikke du skal vælge et anlæg på sokkelfødder af stål?

 

Vedligeholdelsesfri legeplads.

3:

Du kan også vælge et helt vedligeholdelsesfrit anlæg. Her er træstolperne lavet i plasticlamineret træ eller stål, og panelerne i hårdtpresset genbrugsplast. Det er dyrere, men levetiden er laaaaant længere, og der skal ikke ikke bruges penge/tid på træbehandling.

 

Etablering af bakke på legepladsen.

4:

Når vi etablerer ny legeplads, og særligt i forbindelse med faldunderlaget, bliver der en masse jord i overskud. Det er en meget stor, men meget overset post. Så overvej om ikke jorden skal bruges til etablering af en lille kælkebakke til de mindste, eller en bakketop med en bænk til de voksne, som alternativ til bortkørsel og miljøafgift. Det har stor indflydelse på legepladsens pris, så overvej det.

 

Ringmåtter på legepladsen.

5:

En populær og billig løsning er gummi-ringmåtter. Det kan etableres for relativ få penge, og overholder i mange tilfælde kravene – i starten i hvert fald. Over tid arbejder ringmåtterne sig ned i underlaget, og mister sine stødabsorberende egenskaber. Derfor skal de i princippet trækkes op og renses årligt. Det lyder nemt nok, og det er det også, hvis man har en gravemaskine, og et par mand til rådighed. Ellers er det en relativ bekostelig vedligeholdelsesomkostning.

 

Godkendt faldgrus.

6:

Derfor vil vi hellere benytte faldgrus. Faldgrus er ikke bare grus eller sand. Det skal også overholde forskellige krav. Godkendt faldgrus er typisk sømateriale, altså småsten der har ligget på havbunden og blevet afrundet. Faldgrus er væsentlig billigere at vedligeholde. Det skal holdes fri at dyre-ekskrementer, og løsnes/fræses indimellem.

Gummibelægning på legeplads.

7:

Men, let´s face it, det lader til at klimaet bliver vådere og vådere. Og en legeplads med store vandpytter er ikke just indbydende, og rengøring af tøj for våde småsten er bare ikke særlig sjov. De små sten er heller ikke lykken på stuens parketgulve. Derfor laver vi flere og flere legepladser med helstøbt gummi som underlag. Sikkerheden er større, ingen vedligehold, mulighed for farvetemaer til inspiration i legen, og langt mindre tøjvask er bare nogle af fordelene. Måske skulle man overveje merprisen?

 

 

Når du har gjort dig disse overvejelser, er du godt rustet når der skal vælges ny legeplads, og vi står naturligvis til rådighed, med vores erfaringer.

Du kan kontakte os HER

 

Bedste hilsner, Klaus Nielsen, legepladskonsulent hos AP-leg, far til to, og glad for at røre sig.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *