Hvordan skaber man en sikker legeplads?

Det er ikke unormalt, at børn falder og slår sig i udendørsleg. Derfor er det også vigtigt, at legepladsen er eftertjekket og ikke mindst sikret, så ulykkerne kun er overfladiske skrammer, når de sker. Men, der er ret meget at tage højde for. Det forsøger vi at sætte dig ind i her.

Når du er ansvarlig for en legeplads, er det vigtigt, at du har styr på sikkerheden. For har du det, kan du undgå de værste ulykker. For at opretholde en høj sikkerhed, kan du med fordel bruge de europæiske sikkerhedsstandarder.

Kan en legeplads blive helt sikker?

Når der sker ulykker på en legeplads, sker det som regel, fordi barnet falder og rammer noget, der er alt for hårdt. Når et underlag er for hårdt, er det som regel fordi, at underlaget er for dårligt vedligeholdt. Men det kan også i nogle tilfælde skyldes, at legepladsen kan have afvigelser, som er skyld i, at barnet får fingre i klemme eller at hovedet eller halsen kan hænge fast.

En legeplads kan aldrig blive helt sikker, da leg aldrig er risikofrit. Men du kan gøre meget for at sikre, at legepladsen er nødvendigt sikker, og at der derfor ikke er mulighed for livsfarlige ulykker.

For at sikre legepladsen bedst muligt, kan du som tidligere nævnt benytte de europæiske standarder. De er dog ikke lovpligtige, men de er fornuftige at benytte. Derudover gælder der også forskellige regler alt efter, om legepladsen er privat eller offentlig.

Hvad kan du gøre for at gøre legepladsen mere sikker?

Som en god start kan du sørge for at få udført en sikkerhedsinspektion af legepladsen minimum én gang om året af en inspektør. Dette kan både være en, der selv bygger og vedligeholder legepladser, ligesom det kan være en uvildig inspektør, der ikke har et økonomisk incitament i at finde fejl.

Derudover kan du også med råd og vejledning fra inspektøren selv lave en liste over ting, du bør gå igennem på jævnlig basis. Dog bør du ikke undgå at få en inspektør ud, da vedkommende ved en del mere om sikkerhed.

Vigtigst er derfor, at legepladsen ikke overlades til minimum vedligehold men hele tiden holdes øje med og gennemgås, så børnene kan lege frit, uden forældre, pædagoger eller andre skal gøre sig bekymringer.

Den bedste legeplads er en sikker legeplads.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *