Derfor er det vigtigt for børn at lege udenfor

Teknologi sætter tidligt ind hos børn i dag. Og selvom børn måske ved første øjekast ser ud til at nyde computerspil og tablets mere end udendørs leg, er det langt bedre, sjovere og sundere for dem at lege udenfor.

Det er ikke til at komme udenom, at børn i dag er begravet i teknologi og derfor ofte ikke kommer udenfor, når der skal leges. Det er også nemt at stikke dem en tablet i hånden eller give lov til at spille computer – men det er i den udendørs leg på legepladsen, græsplænen og i vandpytterne, at børn udvikler sig.

Leg giver mentalt og følelsesmæssigt sundere børn

Leg er nødvendigt for børn for, at de kan udvikle sig. Men fordi mange bor i byer og ikke har en have med egen legeplads at boltre sig på, foregår mere og mere af legen indenfor. Det er ærgerligt, da udendørs leg er godt for børns mentale og følelsesmæssige sundhed.

Flere undersøgelser viser faktisk, at børns manglende kontakt med naturen kan sættes i forbindelse med koncentrationsbesvær, hyperaktivitet, depression, fedme og angst. Til gengæld viser undersøgelser så også, at problemerne kan kommes til livs ved at lade børn opholde sig mere udenfor i den friske luft på legepladser, græsplæner og i skove, hvor de både kan udfolde sig fysisk, men også dufte til blomster eller kigge på insekter.

Den udendørs leg giver dem mulighed for at koble fra og slappe af, hvilket forstærker deres evner til at koncentrere sig.

Men det har også andre fordele at lege udenfor:

  • Det stimulerer fantasien og kreativiteten. Med grene, blade eller legepladser opfinder børn selv nogle lege.
  • De får afløb for energi og spændinger og kommer derfor afslappede hjem og sover bedre om natten.
  • Kontakten med de naturlige omgivelser styrker deres immunforsvar. De bliver derfor mere modstandsdygtige over for bakterier og støv.

Der er derfor kun fordele forbundet med at få børn med udenfor – om det så er på en legeplads eller i den lokale skov, er det stimulerende og lærende for barnet.

Leg sammen med børnene

Vi voksne vil helst gerne være så meget i kontrol som muligt. Men det er også godt for os at deltage i vores børns leg på legepladsen eller i vandpytten i skoven, da det for det første knytter os tættere til vores børn, men også giver vores hjerner fri og løsner op for spændinger.

Tag derfor gerne straks hen til den nærmeste legeplads eller igangsæt byggeriet af en, da det bringer en masse glæde med sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *