Udskiftning af gynger og gyngeophæng. Hvor svært kan det være. (Gode råd inden du går i gang selv).

Løbende vedligehold af legepladsen kommer vi ikke uden om. Tidens tand, og generelt slid stiller krav til vedligehold og udskiftning. Meget kan man lave selv, og her kommer vi med et par gode råd hvis du selv giver dig i kast med løbende vedligehold, og i dag handler det om gynger og gyngeophæng.

Rigtig mange steder bruger man dækgynger på legepladsens gyngestativ. De er en klassiker, og med god grund.

Man kan stå, sidde eller gynge to sammen. Det slider, og over tid går dækket ligeså stille til, og i værste fald kommer dækkets kanttråde frem, og de kan give nogle virkelig slemme læsioner på bare børne-ben, så gyngen skal absolut skiftes inden vi når dertil.

Det næste vi ofte ser, er kædebeskyttere der er møre, og går fra i top og bund, med mulighed for fingerklemfælder til følge. Kædebeskytterne kan skiftes, men 9 ud af 10 gange følges opslidte kædebeskyttere faktisk med opslidte gyngesæder.

Så skift det hele når du nu er i gang. De gyngesæder vi sælger, er med kæder i rustfrit stål, og med en dimension der gør kædebeskyttere overflødige. Så her “fremtidssikrer” du gyngerne en smule. Du kan se vores dækgynger HER, husk at vi sælger både til private og cvr.

Ved montering af ny gynge er der lige et par ting man skal have styr på. Gyngen sidder som oftest monteret med sjækler, som indimellem også skal skiftes, så sørg for at have et par nye klar inden de gamle fjernes.

Gyngen skal placeres sådan at der er minimum 40 cm fra underlag, til underside gynge (35 cm for en flad gynge). Det siger reglerne, og modvirker at børnene får gyngen i hovedet hvis de falder af.

Når det er gjort, skal overskydende kæde fjernes.

Det var den simple udgave, men nogen gange skal der mere til. Gyngens ophæng kan være slidt op, eller endda i udgangspunktet være fejlmonteret (det ser vi også indimellem).

Reglerne her er lidt mere komplicerede. Men det er med god grund, for hvis ikke tingene er monterer korrekt, risikerer man at gyngen kan kollidere med stativet, eller endnu værre, sno sig om sig selv. Med risiko for kvælning til følge.

Der er 3 mål man skal have styr på, så man skal  lige holde tungen lige i munden.

Afstanden fra gyngen og vinkelret ud til gyngestativet skal minimum være ≥ 20% af ophængets længde + 200mm.

Hvis der er 2 gynger i et stativ, skal der være minimum være følgende afstand mellem gyngerne  ≥ 20% af ophængets længde + 300mm.

Gyngernes sideværts stabilitet sikres ved at ophængende placeres således at der minimum er gyngesædets bredde +5% mellem ophængene.

Nu er du klar til bore huller til de nye gyngeophæng (hvis altså de gamle ikke sad som de skulle).

Ovenstående kan måske lyde en smule forvirrende, så derfor tilbyder vi at udføre “operationen”. Det er jo faktisk noget af det vi lever af!

Du kan se et udsnit af vores mest gængse reservedele HER samt vores samlede reservedel katalog som PDF HER.

Bedste Hilsner, Klaus, konsulent hos AP leg.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *