Gør legepladsen forårsklar

Vinteren er ved at slippe sit tag og det betyder, at vi alle inden længe begynder at bevæge os mere udenfor. Det gælder også for børn, som i langt højere grad kommer til at benytte legepladsen. Netop derfor er det meget fornuftigt at gøre den forårsklar med et sikkerhedstjek og vedligeholdelse.

Det er skønt, når børn leger. Men det er endnu bedre, når børn også leger sikkert. Det kan du i høj grad sikre ved at gå legepladsen igennem for fejl og mangler.

Spørgsmålet er så bare, hvad du skal se efter? Det fortæller vi dig herunder.

Vedligehold af legeplads – hvad skal du tjekke?

Det er vigtigt at tage vedligeholdelsen af legepladsen seriøst, da det kan være med til at sikre, at ulykker bliver undgået. Men, der er mange ting på en legeplads, der skal tjekkes. Derfor kan det nemt gå hen og blive en uoverskuelig opgave. Hvad du skal tjekke, forsøger vi at give dig et indblik i.

Bevægelige åbninger

Selvom du måske ikke før har gået en legeplads igennem for fejl og mangler, er det muligt at lære at spotte faldgruber på legepladsen. En af disse er bevægelige dele, som ofte er skyld i ulykker på legepladser.

For at opnå den største sikkerhed omkring bevægelige åbninger, bør de have et mindstemål på 12 millimeter. Med så lille en åbning kan et barns finger ikke sætte sig fast. Generelt er det en god ide at tjekke åbninger såsom klemkanter, samlinger i legeredskaber med mere, hvilket kan gøres med en rundstok eller en pind med de rette mål.

Blotgjorte genstande

En del af vedligeholdet på legepladsen er også at tjekke efter blotgjorte genstande og spidse genstande såsom søm og skruer. De skal fjernes, så børn ikke skærer sig, hænger fast eller lignende, når der leges.

Efterspænding

Når en legeplads bliver brugt, kan det ikke undgås, at der skal efterspændes på bolte, beslag, lejer, skruer med mere. Dette bør gøres et par gange om året og især omkring årstidernes skiften, da vejret kan have indflydelse på, hvordan materialerne opfører sig.

Udskiftning af beskadigede dele

Er der redskaber, der er beskadiget, eller udstyr der trænger til at blive repareret, bør det blive gjort, så sikkerheden er helt i top. Det skal selvfølgelig gøres med originale eller sikkerhedsgodkendte reservedele, så der ikke er noget at komme efter sikkerhedsmæssigt.

Få et årligt hovedtjek af legepladsen

Ovenstående er blot nogle af de områder, du bør gennemgå ved et forårstjek af legepladsen. Der er flere områder, der bør blive gået igennem, så legepladsen står knivskarpt, og der kan leges frit uden bekymring for alvorlige ulykker forårsaget af manglende vedligehold.

I forbindelse med forårstjekket kan du derfor også med fordel få udført et professionelt hovedtjek eller sikkerhedstjek af legepladsen af fagfolk. Her bliver legepladsen gået helt efter i sømmene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *